Achterstand ontwikkeling infrastructuur brengt Europa in gevaar
De economische crisis zorgt ervoor dat investeringen en hierdoor de ontwikkelingen in de infrastructuur in Europa sterk achterblijven. Daar moet natuurlijk iets aan gedaan worden. Als deze investeringen nu niet worden uitgevoerd, komt de concurrentiepositie van Europa verder in gevaar ten opzichte van andere werelddelen zoals in China en Zuid-Amerika. Dit blijkt uit het rapport Infrastructure 2009: A Pivot Point van Ernst & Young in samenwerking met het Urban Land Institute.
Ontwikkelingsproblemen
Ontwikkelingen in de infrastructuur in Europa blijft sterk achter door de economische crisis. Infrastructuurprojecten worden uitgesteld terwijl bijvoorbeeld autoverbruik en goederentransport de komende tien jaar nog altijd flink toenemen. Als er nu niet iets aan gedaan gaat worden, komt de concurrentiepositie van Europa verder in gevaar ten opzichte van andere werelddelen zoals Zuid-Amerika. Dat willen we natuurlijk niet hebben.
Nieuwe investeringen
Daarom gaat Ernst & Young actie ondernemen. Ernst & Young haalt het beste in het Nederlandse bedrijfsleven naar boven. Zij weten als geen ander hoe je een organisatie in topvorm krijgt. Het is nu tijd om gezamenlijk te gaan investeren in de Europese infrastructuur, zodat dit een positief effect heeft op de werkgelegenheid en de groei van het Europese bedrijfsleven. Er doen driehonderddertig ontwikkelaars mee aan het infrastructuuronderzoek. Eerst laten ze hun mening horen over dit voorstel en daarna aan de slag.
Ideeën voor betere infrastructuur
Ze hebben vier ideeën om het gevaar van de achterstand van de infrastructuur in Europa te verbeteren en op te lossen.
1) Ontwikkel een nationale infrastructuurstrategie; vermindering van het autogebruik door de afhankelijkheid van het gebruik van auto’s te beperken, het beperken van milieuvervuiling en het tegengaan van files bij bedrijventerreinen. Ontwikkel daarnaast nieuwe reisschema’s met zo goed mogelijke aansluitingen en onderlinge verbindingen tussen treinstations en vliegvelden.
2) Zorg voor samenwerking op het gebied van vervoers-, energie- en milieuprogramma’s; het terugbrengen van files, het verminderen van de CO2 uitstoot en het beperken van de afhankelijkheid van olie uit het buitenland.
3) De overheid moet partijen bij elkaar brengen; koppel transport-, bouw- en energiebedrijven aan elkaar, stem doelstellingen en agenda’s op elkaar af voor een eenmalige aanpak voor infrastructuur.
4) Pak financieringsvraagstukken aan; financiering van nieuwe infrastructuren en reparaties aan de infrastructuur moet door de belastingbetaler worden betaald omdat de overheid deze kosten niet meer kan dekken.
Dit zijn de belangrijkste dingen die verbeterd moeten worden volgens Ernst & Young.
Tussen de overheid en bedrijfsleven zou nog wel wat meer samengewerkt kunnen worden en de wegen zijn natuurlijk belangrijk. Die worden zoveel gebruikt door alle mensen op de wereld.
Andere bedrijven
Er zijn veel bedrijven die zich bezighouden met de infrastructuur. Één van die bedrijven is Dura Vermeer Infrastructuur BV. Dit bedrijf werkt uit vier verschillende regio’s in Nederland. Dit is handig om bovenop het werk te zitten, bereikbaarheid beter is en onderlinge contact verloopt sneller. Ze hebben het totale pakket van ontwerp en uitvoering, tot beheer en onderhoud. Ze beschikken over bedrijven voor het uitvoeren van verkeersvoorzieningen, freeswerk, het aanbrengen van belijningen en om onze eigen asfaltproductiebedrijven.
Uiteindelijke opleveringen
Als de ideeën ook daadwerkelijk zouden lukken, of deels, dan is dat al een hele verbetering ten opzichte van hoe het was. Als het maar genoeg verbeterd is zodat de concurrentiepositie niet meer gevaar loopt. Denk maar aan; een goede infrastructuurstrategie, meer samenwerking, partijen bij elkaar brengen en betere financieringsvraagstukken. Dit zijn de vier ideeën die ik al eerder genoemd heb. Het zou gewoon een groot voordeel zijn voor Europa. Ons werelddeel blijft dan ook niet achter op de rest van de wereld. Ik vind dat dit moet kunnen lukken met z’n allen.